Да се грижиш за себе си не те прави егоист

Защо винаги трябва да се грижиш за себе си?

Днес една мисъл долетя до мен:

„Не бъди добър само към другите, но и към себе си!“.

Същото си говорихме и с една приятелка наскоро.

Много хора бъркат това да се грижиш за за себе си с егоизъм. Но това са две различни неща. Не само няма нищо лошо в това да се грижиш за себе си, но и е абсолютно задължително условие, за да се чувстваш добре, спокоен и удовлетворен физически, психически, ментално и емоционално. За да са щастливи и спокойни хората, които поставяме на първо място в живота си, и за които искаме да се грижим, то ние също трябва да сме добре. А това не става от само себе си. Или става за определен период от време.  След това сме изправени пред опасността да рухнем. Физически или психически. Да се почувстваме изхабени, празни, без желание за живот, без сили да отдаваме повече любов и грижа на същите тези хора (или други), които са били на първо място за нас.

Изтощението е нормален процес, при който ресурсите, с които разполагаме, са на изчерпване. Ако не се храним дълго време, тялото започва да използва като източник на енергия вече натрупаните запаси. А когато и те свършат, започва да се самоизяжда. Вследствие на това могат да настъпят най-различни болестни състояния, свързани с цялостта и здравето на материалното и менталното тяло на съответния човек.

Същото се случва и с психическото ни и емоционално здраве

Ако само изразходваме натрупаните с годините запаси, но не го захрансааме с нови, това може да се окаже опасно. Да доведе до липса и желание за живот, депресивни мисли и състояния, силна тревожност и притеснение. Както и до редица не само психически, но и психиатрични отклонения. Затова искам да повторя:

ДА СЕ ГРИЖИШ ЗА СЕБЕ СИ НЕ Е ПРОЯВА НА ЕГОИЗЪМ

Напротив. Това е проява на по-голяма ОСЪЗНАТОСТ. И способност да погледнеш трезво на голямата картина на живота и своето място в нея. Не се обвинявайте за това, ама НИКОГА не се обвинявайте!, че искате да направите и себе си щастливи. Че искаш освен за тях, да се погрижиш за себе си също така адекватно, всеотдайно и пълноценно. Опитайте се всеки ден да се зареждате с приятни преживявания, хубави книги и филми, медитация или просто 15-минутна почивка, когато се почувствате претоварени и уморени. Позволете си да хапвате любимата си храна, сладоледът, който по принцип си забранявате заради няколкото килограма вповече, слушайте хубава музика, понякога се връщайте и към класиката, това безспорно ще ви даде съвсем нова енергия, излизайте с приятели, позволявайте си понякога

да се поглезите по вашия си начин, защото ВИЕ СТЕ ВАЖНИ

Не повече и не по-малко от хората, за които искате да се грижите и които искате да правите щастливи!


Вижте още: Поговори с мен – Екатерина – Лайф Коуч

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Свързани публикации

Най-нови публикации