Д-р Христо Ватев: МС се развива на две фази

Христо Ватев завършва обща медицина в Медицинския университет в София. Прави ранна специализация по акушерство и гинекология, но съдбата има други планове за него. Не след дълго заминава за Италия, където се оказва, че българската му диплома не се признава. Затова отново започва да следва медицина, този път в Римския университет Ла Сапиенца. Дипломира се от там през 1998 г. През същата година

д-р Христо Ватев внезапно губи зрението си

Приет е в болница, където му е поставена диагноза МС (Множествена склероза). Това променя живота му из основи и той се преориентира професионално към телемедицината (лекуване на пациенти от разстояние) и клиничната психология. Специализира в Университета Уникам. Защитава дисертация. След  пет години научни изследвания и докторантура придобива степен по електронно здравеопазване и става доктор на медицинските науки в университета. Започва работа в Международния радио медицински център в Рим – най-старата съществуваща в света организация, занимаваща се с осигуряване на радио медицинска помощ. Христо Ватев обаче не спира и с научната си дейност и става част от изследователска група за нервомофрология. Има множество научни публикации в областта на неврологията, свързани с нови методи за лечение на Множествената склероза, както и три издадени художествени книги по темата.

Днес, 23 години след поставяне на диагнозата му, д-р Христо Ватев шофира, движи се свободно и се радва на пълноценен живот. Не се смята за оздравял, тъй като плаките все още се виждат при правенето на ЯМР. Разбрал е, че МС е комплексно заболяване, не е само демиелинизация. Изследванията му го събират и със съпругата му александра Акили – също диагностицирана със заболяването преди повече от две  десетилетия. Двамата заедно са приели за една от мисиите на живота си да споделят с другите лекари най-новите научни изследвания и терапии, които помагат на хора с МС не само да се справят с психическия удар от диагнозата, а и да живеят качествен и дълъг живот с нея. Въпреки нея.

Здравейте, д-р Ватев. В предишното ни интервю, публикувано в  списание Lifebites.bg, казахте, че МС е лечимо заболяване и това  разбуни духовете на пациентите с тази диагноза. Бихте ли пояснили какво точно имате предвид?

От години се знае, че патогенезата на МС се състои от две фази – възпалителна и невродегенеративна. Първа фаза – възпалителна, загуба на миелинов олигодендроцитен гликопротеин, изолатор, слой около аксоните на невроните.

Нервните импулси стават все по-бавни, но не спират

да се придвижват. Докато не стигнем до втора фаза – невродегенеративна. Откритието беше публикувано през 2001 г. в списание Nature с името Multiple sclerosis: a two-stage disease  Множествена склероза: заболяване на два етапа.

„Патогенезата на множествената склероза се състои от възпалителна фаза и невродегенеративна фаза.“

– пише и Лорънс Стайнман, Катедра по неврология и неврологични науки, Медицински факултет на Станфордския университет. Поради тази причина най-новите лекарства сега са насочени и към двете фази на заболяването. Един чудесен пример за това е  лекарството Mayzent (siponimod). Така че МС се лекува като се спре преди да достигне разрушителната (невродегенеративна) фаза две. Именно това имах предвид, казвайки, че МС се лекува.

Kакво е мнението Ви за алтернативната медицина и алтернативните методи за които се твърди, че лекуват МС?

Някои допълнителни терапии могат да помогнат за облекчаване на стреса, депресията, умората и мускулното напрежение Най-общо те могат да бъдат определени като допълнителни и алтернативни терапии. Дълбоко уважавам момичетата, които пропагандират методите си в България. Заслужават уважение, защото заключенията им са базирани на личния им опит, а намеренията им са да предложат помощ. В този ред на мисли искам да спомена и Матю Ембри – диагностициран с Множествена склероза през 1995 г.

Днес, повече от 25 години след диагнозата – без симптоми . Living Proof е документален филм, режисиран от Ембри през 2017 г. Той и снимачният екип интервюират Джордж Ебърс, невролог и изследовател на МС в Оксфордския университет. Ебърс обсъжда тригерите и двата етапа на болестта. Документалният филм представя и няколко пациенти с МС и промените в начина им на живот или лайф стайл. Основната цел е невропротекцията – спиране на болестта на първия ѝ етап. Самият Мат е доказателство, че спряно в първата си фаза, заболяването остава в така наречената доброкачествена форма – МС съществува, но само под формата на демиелинизация, без загуба на синапси и без мозъчна атрофия. Остават плаките – белите петна на ЯМР в претегляне Т2.

Каква е ролята на плацебото и може ли плацебо ефектът да ни накара да се почувстваме наистина по-добре?

Плацебо отговорът възниква, когато човек, който е болен, само усеща или действително има подобрение на симптомите или цялостното здраве от психологическия ефект от лечението, а не от самото лекарство. Много фактори влияят върху генерирането на плацебо отговор. Някои учени смятат, че психически фактори

карат тялото да произвежда хормони, наречени ендорфини

които действат като собствени болкоуспокояващи на тялото, и това води до намалени нива на болка или дискомфорт. Силата на плацебо ефекта се смята за психологически феномен. Плацебо може да намали симптомите при множество състояния, включително болестта на Паркинсон, депресията, тревожността и умората. Някои хора с МС съобщават, че алтернативни лечения са им подействали. Това може отчасти да се дължи на плацебо ефекта. Плацебо ефектът означава, че се чувствате по-добре след лечение, въпреки че това лечение не е доказано, че работи.

Пациентите с МС често стават жертва на различни психически разстройства. Кое е най-често срещаното сред тях, може ли да бъде излекувано напълно и как можем да си помогнем сами по пътя към постигане на психическо равновесие?

Депресия. Лесно е да се разбере как хронично заболяване като МС, което носи толкова много несигурност относно прогнозата и с толкова лошо име, може да причини депресия. Но депресията е и друга диагноза, друго страдание. Много автори обясняват депресията с драстичното намаляване на нивата на серотонин в нервната система Серотонинът (5-HT) е ендогенен невротрансмитер в човешкото тяло, синтезиран от есенциалната аминокиселина триптофан. Разкрити са множество процеси, причинявщи ниски нива на 5-НТ при пациенти с МС. Така че, моят отговор е:

смущава се биологичния живот на веществото серотонин

И ще добавя. Това за нас, пациентите с МС, не е лоша новина. Известно е, депресията е лечимо заболяване. Проучвания на екип от учени от Калифорнийски институт по поведенчески невронауки и психология, Феърфийлд, САЩ показват обещаващи резултати по отношение на имуномодулиращата роля на 5-НТ при пациенти с МС и неговите терапевтични приложения. 


Вижте още: Същност на Множествената склероза

Коментари

  1. Диагноза МС, пристъпно-ремитентна форма. Ползвам инжекции Капоксон. Как мога да си помогна с храна, движение още какво?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Свързани публикации

Най-нови публикации