Стоенето на един крак – белег за дълголетие

Вярвате ли, че едно просто упражнение може да даде прогноза за продължителността на живота ви? Научно изследване доказва, че стоенето на един крак прави точно това.

Според изследването, публикувано в British Journal of Sports Medicine (BJSM),  стоенето на един крак в продължение на 10 секунди може да бъде включено официално в медицинските прегледи на хора на средна и напреднала възраст. В процеса на стареене хората често усещат намаляване на физическата способност, мускулната сила и гъвкавостта. Балансът обаче има тенденция да бъде сравнително добре запазен до около  50 години. След което започва да отслабва сравнително бързо, отбелязва изследването.

В проучването са участвали 1702 души на възраст от 51 до 75 години. Те били помолени да балансират без опора на един крак по време на първоначална проверка. Две трети от тях са били мъже на средна възраст 61 години. Сред тази група 1 от 5 не е успял да запази равновесие на един крак за 10 сек. През следващите 7 години изследователите наблюдават участниците в експеримента. 123 (7%) от тях губят живота си. В по-голямата си част това са именно хората, които не са издържали теста. В този смисъл

стоенето на един крак за 10 секунди

може да се окаже верен показател за продължителността на живота на даден човек. Авторът на изследването д-р Клаудио Гил Араухо обяснява, че стоенето на един крак е важно и полезно за хората в зряла възраст. Че то е своеобразен фитнес за тях. Освен това простият тест за баланс е показателен за цялостното здраве на нашия организъм. А както предполага изследването и за нашето дълголетие. Араухо споделя още, че:

„Ние редовно имаме нужда от … стоенето на един крак – за да излезем от кола, да се изкачим или слезем по стъпало или стълба и т.н. Да нямаме тази способност или да се страхуваме при изпълняването на това упражнение, това вероятно е свързано с загуба на автономност и в резултат на това по-малко упражнения. И така снежната топка започва да се търкаля…“.

Ако стоенето на един крак за 10 сек. представлява трудност за някого, при него има по-голям риск от падания и когнитивен спад, сочи докладът. По-лошата новина е (също според него), че

неспособността да се задържим на един крак за 10 секунди

говори за двойно по-голям риск от загуба на живота. Ако трябва да сме точни – 84%. Всъщност, при хората, които се затрудняват да останат за 10 сек. на единия си крак, тестът може да се приеме като индикатор за сериозни здравословни проблеми, за които той може дори още да не знае.

Доктор Навийд Сатър, професор по метаболитна медицина в Института по сърдечно-съдови и медицински науки към университета в Глазгоу, който не е участвал в изследването на Араухо. коментира:

„Тъй като стоенето на един крак изисква добър баланс, свързан с мозъчна функция, добра мускулна сила и добър кръвен поток, то вероятно интегрира мускулни, съдови и мозъчни системи, така че е глобален тест за бъдещия риск от смъртност – макар и груб“.

И допълва, че ако някой не може да издържи стоенето на един крак за 10 сек., то той трябва да помисли за собствените си рискове за здравето. Този човек би могъл да се опита да направи положителни промени в начина си на живот, като например да ходи повече пеша, да яде по-малко, да осъзнае, че би могъл да се грижи по-добре за здравето си. Самото проучване сочи, че като цяло хората, които са се

провалили на теста за балансиране на един крак

са имали по-лошо здраве, повечето са били с наднормено тегло и/или имали сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и нездравословни профили на мазнини в кръвта. Диабет тип 2 също бил по-често срещан сред тези, които не са успели да се справят с теста.

Араухо казва, че балансът може да бъде значително подобрен чрез специфични упражнения. Но към момента не разполага с данни дали подобреният баланс оказва влияние върху дълголетието. И съветва – Ако решите да пробвате собствената си способност да се задържите за 10 сек. на един крак, винаги да стоите близо до стена, маса, стол или друг човек, които да ви послужат за опора, ако се наложи.


Вижте още: Ролята на общуването в нашия живот

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Свързани публикации

Най-нови публикации