Mayzent – срещу вторично прогресираща МС

Десетилетия наред за хората с вторично прогресираща множествена склероза (ВПМС) нямаше никаква алтернатива за лечение. Те просто бяха оставяни на произвола на съдбата или по-добре да кажа на произвола на болестта. За щастие, в началото на 2020 г. Европейската медицинска агенция (ЕМА) издаде разрешение за употребата на нов медикамент за укротяване на МС – Mayzent. Това лекарство е предназначено именно за хората с вторично прогресираща форма на МС. Така и те получиха своя „спасителен пояс“ и правото да получават адекватна помощ и терапия в борбата си с дегенеративното заболяване. 

Пациентите с ВПМС в началото на своя път с болестта са били диагностицирани и са проявявали типичните симптоми за пристъпно-ремитентната форма на МС. Тя протича с епизоди на пристъпи с различна продължителност, симптоми, сила и получени засягания. А между тях настъпват „затишия“ или т.нар. в медицинската литература – „светли периоди“. С течение на времето симптомите при тези пациенти започват да се влошават и те постепенно влизат в нова  форма на МС – вторично прогресираща. Този преход е строго индивидуален. При някои продължава години, при други цели десетилетия.

Mayzent
Mayzent се предлага под формата на таблетки.

Mayzent е ефекривен и е насочен към хората с ВПМС

при които заболяването е в активна фаза. Т.е. има рецидиви или признаци на възпаление, проследявани чрез образна диагностика. За съжаление, ползите от лекарството не се проявяват при пациенти, при които няма активност на МС. Mayzent съдържа активното вещество siponimod и се предлага под формата на таблетки. В началото се приема задължително под лекарско наблюдение и лекарски контрол. Лечението започва с доза от 0,25 mg дневно в продължение на два дни. След това дозата постепенно се увеличава, докато се достигне оптималният прием на шестия ден. Дозата е 1 или 2 mg дневно, в зависимост от това как конкретният организъм реагира на медикамента и колко бързо го усвоява. Дневната доза, разбира се, определя само и единствено вашият невролог на базата на направените задължителни кръвни и други изследвания.

Активното вещество в Mayzent, сипонимод, блокира действието на някои рецептори, наречени сфингозин-1-фосфат рецептори, които участват в движението на лимфоцитите (имунните клетки) в организма. Сипонимод се свързва с тези рецептори и спира движението на лимфоцитите от лимфните възли към главния и гръбначния мозък. По този начин се ограничава увреждането което те биха могли да нанесат на пациента.

Целта на приема на Mayzent при хора с активна вторична прогресивна МС е (както между впрочем и при останалите медикаменти, предписвани за МС) –

да съдейства за забавяне на развитието на болестта

Най-честите странични ефекти, предизвикани от приема на лекарството, са главоболие и повишено кръвно налягане. Този медикамент не е подходящ за лечение на хора с алергии към лактоза, соя, фъстъци или някоя друга от съставките му. Също така при хора с тежки чернодробни увреждания, диабет, макулен едем и др. Ефектите на сипонимод върху имунната система могат да повишат риска от възникване на различни инфекции.

По-подробна информация за Mayzent можете да откриете тук.


Вижте още: Същност на Множествената склероза 

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Свързани публикации

Най-нови публикации