Начало МС Гости Какво виждаме в Т1 и Т2 претегляне на ЯМР

Какво виждаме в Т1 и Т2 претегляне на ЯМР

0
3353
Т1 и Т2
Снимка: Academia

Повече от 150 години след дефинирането на тогава наречената Sclérose en Plaques (Склероза на Плаки) не съществува нито един сигурен тест, който може да постави категорично диагнозата Множествена Склероза (МС). Диагностиката се основава на симптоми, клинична оценка и серия от изследвания. Основното сред тях – Ядрено-Магнитният Резонанс (ЯМР) – може да разкрие области на увреждане в главния или гръбначния мозък, наречени лезии или плаки. Също така може да се използва за наблюдение на активността и прогресията на заболяването. Основните находки се откриват в Т1 и Т2.

Какво представляват Т1 и Т2 при изследване с ЯМР

ЯМР използва мощно магнитно поле и радиовълни, за да предаде информация на компютър, който след това я преобразува в изображения. Снимките на вашия главен и гръбначен мозък, направени с помощта на ЯМР, могат да ви помогнат да разберете по-обстойно по какъв начин и доколко сте засегнати от Множествената Склероза и други заболявания. Процесът е известен още като ЯМР сканиране. Най-важните сканирания при него са T1 и Т2. Те се наричат претегляния. Т1 се прави с контраст, а Т2 е известно като T2/FLAIR. FLAIR (Fluid-Attenuated Inversion Recovery) е част от почти всички протоколи за изобразяване на мозъка. Т1 и Т2 изображенията показват снимки, базирани на различни физични свойства на меките тъкани, които се изследват в процеса на ЯМР.

Особености на Т1 и Т2 претегляне: Т2

За да се създаде Т2-претеглено изображение, се позволява намагнетизирането да изчезне преди измерването на сигнала чрез промяна на ехо време. Така могат да се видят отоци и възпаления, както и лезии на бялото вещество. На разбираем език – това претегляне на изображението е полезно за откриване на повече съдържание на вода.  Ликвор. При T2-претеглено сканиране, мозъчни сегменти, пълни с вода (като двете странични вентрикули с цереброспинална течност), изглеждат ярки, а тъканите с високо съдържание на мазнини (като бяло вещество) изглеждат тъмни. Тоест

лезията е по-бяла от бялото вещество

Бели лезии могат да бъдат установени при ЯМР сканиране не само на пациенти с МС, но и при такива с прекарани инсулти, тежка мигрена,  Церебрална малария, Лаймска болест, Алцхаймер и други заболявания.

Взехме от тук следното изображение: 

Т1 и Т2
Белите петна в мозъка са характерни за МС и други заболявания.

Causes of White Spots on a Brain MRI – Причини за бели петна върху ЯМР на мозъка. В статията се обяснява:

Какво представляват белите петна?

Петната върху ЯМР на мозъка са причинени от промени в съдържанието на вода и движението на течности, които се случват в мозъчната тъкан, когато мозъчните клетки са възпалени или увредени. Тези лезии се виждат по-лесно на Т2 претеглени изображения, термин, който описва честотата (скоростта) на радиоимпулсите, използвани по време на вашето сканиране. Белите петна

могат да бъдат описани по различни начини

в доклада за ЯМР:

  • „Области с висок интензитет на сигнала.“
  • „Хиперинтензитет на бялото вещество“ или лезии, които изглеждат ярко бели при определени последователности от MRI сканирания.“
  • „Левкоараиоза“, термин, който се използва, ако се смята, че петната са причинени от намален кръвен поток.
  • „Неспецифични промени в бялото вещество.
  • Белите петна в повечето случаи се намират в бялото вещество на мозъка, обикновено близо до вентрикулите, четирите кухини, разположени в мозъка, които съдържат цереброспинална течност. Но те могат да бъдат разположени и навсякъде другаде в мозъка.
  • Белите петна върху ЯМР на мозъка не винаги са причина за безпокойство. Има много възможни причини, включително недостиг на витамини, инфекции, мигрена и удари. Други рискови фактори за бели петна включват възраст, генетика, затлъстяване, диабет, хипертония и висок холестерол.

Авторът – Питър Пресман, е дипломиран невролог. Работи като асистент в катедрата по неврология в Медицинския кампус на Университета на Колорадо Anschutz, а също и в Център за изследване на болестта на Алцхаймер. Член е на редакционния екип на Residents and Fellows Section of Neurology, водещото световно списание по неврология и официалното научно списание на Американската Академия по Неврология. Д-р Питър Пресман потвърждава нашата дедукция. Нашата теория, известна, публикувана и вече потвърдена, която може да се опише в три изречения.

Особености на Т1 и Т2 претегляне: Т1

Патогенезата на

Множествената Склероза се състои от две фази

възпалителна и невродегенеративна. Първо има само загуба на миелинов олигодендроцитен гликопротеин, изолатор, слой около аксоните на невроните. Така наречените плаки. По-сериозната  причина за безпокойство е втората – невродегенеративна фаза. Тя е нелечима и инвалидизираща. Но до нея не се стига веднага, обикновено минават години. За достигането на фаза 2 в развитието на МС свидетелстват находките, които могат

да бъдат идентифицирани, при претегляне Т1 на ЯМР

Те отразяват стари лезии и последващите белези, които изглеждат по-тъмни от околния мозъчен паренхим. Това са така наречените „черни дупки“. Т1 лезиите говорят за сериозна трайна увреда, а най-често и за пълна загуба на съответния аксон. Черните дупки са плаки в мозъка, които излъчват слаб сигнал при T1 сканиране.    

Ние твърдим, че невродегенерацията e предотвратима    

Чрез профилактика (от гръцки „prophylasso“- защитавам или предотвратявам). И още по-точно – чрез НЕВРОПРОТЕКЦИЯ. Medical News Today я описва по следния начин: “Невропротекция се отнася до механизми и стратегии, които имат за цел да предпазят нервната система от увреждане, особено при хора, които претърпяват нараняване или развиват здравословно състояние, което има неврологични ефекти.”

Позволете ни да завършим с една „открадната“ мисъл на Айзък Азимов:

“Най-тъжният аспект от живота в момента е, че науката натрупва знание по-бързо, отколкото обществото мъдрост.”

*фагоцити – буквално се превежда като клеткояди

Автори:

Д-р Христо Ватев д.м.н.

Д-р Алесандра Акили


Вижте още: Невропротективна стратегия: Съвети

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук