Невропротективна стратегия: Съвети

След нашето интервю* по BTV ни потърсиха много хора с различни въпроси. Но определено най-честият сред тях беше и е: Какво представлява споменатата от нас Невропротективна стратегия. Ще се опитаме да дадем подробен отговор на този въпрос в настоящия текст, надявайки се да помогнем на пациентите с МС и други невродегенеративни заболявания. Първо -Какво е “стратегия”? Според речника това е: „подробен план за постигане на успех в различни ситуации.“ Тъй като МС се развива в две фази (първа – демиелинизация и втора, много по-късна – невродегенерация) според нас успех би било да спрем болестта преди настъпването на втората фаза, изготвяйки

подходяща за нас Невропротективна стратегия

Какво е НЕВРОПРОТЕКЦИЯ?

Това е защита на Централна нервната система, профилактика на евентуална невродегенерация. И двамата с Алесандра знаем, че този отговор е твърде общ, така че ще се постараем да го направим по-конкретен. Като резултат от нашата дългогодишна научна работа, ние забелязахме, че при развитието на МС има и трети етап – Синаптопатия. Това е междинен етап – след първия (демиелинизация), но преди настъпването на втория. Тоест преди появата на така наречените “черни дупки”. Синаптопатията е все по-популярен термин и означава синаптична дисфункция. Синапсът е връзката между две нервни клетки – малко пространство, през което информацията се предава

чрез дифузия на молекули, наречени невротрансмитери

В зависимост от вида на произведения отговор невротрансмитерите се делят основно на възбуждащи и инхибиращи (наричани също супресори). Тоест невротрансмитерите могат да насърчават създаването на нервен импулс в приемащия неврон или да го инхибират (потискат).

Сред инхибиторните невротрансмитери най-известната е γ-аминомаслата киселина (GABA). А глутаматът е най-важният възбуждащ невротрансмитер в мозъка. Защо е толкова важен глутаматът? GABA се синтезира от глутамат с помощта на ензим глутамат декарбоксилаза (GAD) и пиридоксал фосфат (който е активираната форма на витамин B6) като ключов кофактор. Този процес превръща глутамат, който е основният възбуждащ невротрансмитер в мозъка, в основния инхибиращ невротрансмитер GABA. Това е много деликатно равновесие. И то трябва да бъде запазено. Или възстановено. Защото от него зависи съдбата на нашите нервни клетки.

Невропротекция и Невропротективна стратегия

Терминът невропротекция се използва за обозначаване на самозащитните реакции, които тялото проявява, когато претърпи мозъчно увреждане и се стреми да запази целостта и функцията на мозъка. Използването на термина неврозащита в този смисъл е от скоро и подчертава реакциите на тялото към събитие на исхемия и/или травматично мозъчно увреждане (TBI). Невродегенеративните заболявания също попадат в тази категория. Повишената синаптична трансмисия на GABA има невропротективни ефекти. GABA миметиците имат защитен ефект. Тяхното действие би могло да се нарече “невропротекция”. А също така и повишаването на критично ниски нива на GABA. Споделяме с вас няколко от най-проучваните и използвани начини за естествено увеличаване на GABA:

Диета

Яденето на храни, богати на глутаминова киселина, която помага за създаването на GABA в мозъка, е бърз и лесен начин за повишаване и поддържане на адекватни нива на GABA. В този списък попадат храни като цитрусовите плодове и бананите, маслодайните семена (лен, чиа, слънчоглед, тиква, сусам), сушени плодове, ядки (кашу, бадеми, лешници, орехи, кедрови ядки, шамфъстък и др.) и зеленчуци като спанак, броколи и др. Картофите, кафявият ориз и лещата също са продукти, богати на глутаминова киселина.

Движение и физически упражнения

Движението повишава нивата на GABA. Открийте подходящи за вас и състоянието ви упражнения, с които да започнете. Когато те започнат да  ви стават лесни, бавно увеличавайте интензивността и натоварването.

Йога

Доказано е, че йогата е от полза за ума и тялото. Изследователите са открили, че практикуването ѝ може да повиши мозъчните нива на гама-аминомаслената киселина (GABA). Научните изследвания показват, че практикуването на йогийско дишане (пранаяма) и последователности от йога пози (асани) може да имат благоприятен ефект върху настроението и тревожността на практикуващия в резултат на активирането на GABA.

Медитация

Редовната медитация е един от начините за стимулиране на производството на GABA чрез релаксация и дълбоко дишане. Просто намерете удобно място, заемете удобно седнало или легнало положение, затворете очи и практикувайте вдишване през носа и издишване през устата. След това може да вдишате през носа, да задържите дъха за около пет секунди и да издишате през устата. Отделете десет минути всеки ден, за да медитирате и дишате. Това не само увеличава GABA, но и помага да изчистите ума си и да подобрите концентрацията си.

Избягвайте наркотици, алкохол и трудносмилаеми храни

В интервюто казах това, на което ме научиха в САЩ: „Ние, хората, НЕ сме това, което ядем, ние сме това, което смиламе и усвояваме.“ Ние, болните от МС, страдаме от т.нар. „неврогенно черво“. Код МКБ К59.2 в общоприетата международна класификация за кодиране на медицински диагнози МКБ-10. Демонстрирано, описвано, обсъждано, прието. Неврогенното черво затруднява храносмилането, създава куп неприятности, но не е сериозен проблем. Защото е лечимо. 

GABA добавки

Има няколко GABA добавки за увеличаване на инхибиторния невротрансмитер и можете да ги приемате редовно. Те са безопасни.

  • Зелен чай
  • Таурин аминокиселина
  • Добавки с магнезий, B6 и цинк

Предлагат се и чисти GABA добавки, въпреки че някои експерти твърдят, че те са безполезни, тъй като така приетата GABA всъщност не достига до мозъка.

Аюрведичната медицина пък основава своята практика, освен върху йога и медитация, и върху приема на множество билки като Ашваганда и други. Интересен факт е, че пълзящото многогодишно растение Брахми (Bacopa monnieri)  помага за модулиране на освобождаването на GABA.

Невроестетиката и позитивните емоции

Семир Зеки, професор по невробиология в “University College” в Лондон, е сочен като баща на невроестетиката. Той вярва, че красотата на някоя  картина, която наблюдаваме, или въздействието на някое вълнуващо музикално произведение, което слушаме, стимулира областта на мозъка, отговорна за нашите емоции. Всъщност Зеки доказва, че красотата засилва нашите позитивни емоции. Добавяме, че 

в основата на нашата Невропротективна стратегия

са малки клетъчни сигнални белтъчни молекули, активирани чрез лимбичната система (зона, отговорна за обработката на емоциите) и тяхното укрепване чрез творческа психическа настройка, нормално  самочувствие, молитва, ако сме вярващи, медитация и упражнения, ако не сме, елиминиране или поне намаляване на хранителните излишъци и вещества, вредни за тялото.

Ние твърдим, че някои цитокини** въздействат положително на симптомите, изпитвани от пациентите, и следователно подобряват качеството на техния живот.

Мисъл и действие

Да мислим и действаме креативно, да осъзнаем важността на любовта (както към към другите, така и към себе си), да практикуваме редовно  спорт и секс. Изкуството, както да се наслаждаваме на една творба, така и да създаваме свои собствени творения. Всичко това консолидира циркулацията на невротрансмитери и други здравословни вещества в нашето тяло. Любовта е невропротективна. Тя е много важна част от

изграждането на нашата Невропротективна стратегия

Да обичаш себе си е защита. Да се ​​вслушваш в нуждите си и да действаш, докато не изпиташ удовлетворение… това е невропротекция. Да насърчаваш удовлетворението (вместо разочарованието) и да се ободряваш, дори когато си потиснат. Много елементарни неща – изпиване на чаша чай, обаждане на приятел, вземане на релаксираща вана, ароматизирана с любима есенция, игра с домашен любимец, писане, четене, гледане на комедиен филм, създаване на изкуство, готвене… Всички тези неща и много други, подобни на тях, са все стъпки по тътя на изграждането на вашата лична Невропротективна стратегия. Вие, наши колеги, приятели, пациенти –

Вие го МОЖЕТЕ. Само трябва да го направите 

Погрижете се за тялото си: адекватно хранене, редовен сън и постоянни физически упражнения (от спортни или физиотерапевтични мускулни тренировки до йога за ръце, въз основа на функционалните ви възможности), ограничаване на алкохола и всички вещества, които могат да променят психическото състояние… Всичко това ще ви накара  да се почувствате по-добре.

Усмихвайте се. Смехът е неврозащитен

Живейте мечтите си, въпреки болестта. Посветете времето и енергията си за постигането им (адаптирайте ги към вашето физическо състояние). Ще има дългосрочни положителни ефекти върху вашето щастие. Както казва Халил Джубран:

“Най-щастливите хора не са непременно тези, които имат най-доброто от всичко, а тези, които се възползват максимално от това, което имат.”

*Участници в интервюто по BTV и автори на статията – д-р Христо Ватев и д-р Александра Акили.

** малки клетъчни сигнални белтъчни молекули


Вижте още: NGF: Големият боец в битката с МС

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Свързани публикации

Най-нови публикации