Каква е връзката между МС и депресията

Преди време ви срещнах с д-р Христо Ватев и неговата гледна точка относно МС, алтернативната медицина, плацебото, депресията. След разговорите ни и публикуваното интервю, ми се прииска да разбера повече за връзката между МС и депресията. Това е важно за мен и моите приятели и клиенти, страдащи от Множествена склероза и придружаваща депресия. Очевидно е, че между двете има връзка. Помолих д-р Ватев да сподели с мен и с вас това, което знае по темата, за да внесе малко яснота и в нашите познания

относно връзката между „нашата приятелка“ МС и депресията

Без повече бавене, давам думата на моя гост – клиничният психолог и изследовател д-р Христо Ватев.

„По време на последния ни разговор, говорейки за депресията, казах, че при пациенти с МС се нарушава хомеостазата на веществото серотонин. И че за нас, болните от Множествена склероза, това откритие не е лоша новина. Ще се опитам да обясня защо мисля така. Първо – помага ни да разберем тясната невроморфологична връзка между МС и депресията. В нашата работна група G.I.S.N. – Gruppo Italiano per lo Studio della Neuromorfologia, вярваме на тези учени, които обясняват заболяването депресия с драстичното намаляване на нивата на серотонин в нервната система. Серотонинът (5-HT) е ендогенен невротрансмитер в човешкото тяло, синтезиран от есенциалната аминокиселина триптофан. Разкрити са множество процеси, причинявщи ниски нива на 5-НТ при хора,  страдащи от Множествена склероза.

Причината, с една дума, е възпаление

Възпалителните промени в мозъчния паренхим са свързани с депресия. Проучвания показват, че тя е придружена от имунна дисрегулация и активиране на системата за възпалителни реакции (inflammatory response system IRS). Освен това, тежката депресия изглежда е свързана с повишени плазмени концентрации на цитокини TNF-α и Интерлевкин-6 (IL-6). Отдавна е демонстрирано наличието на Интерлевкин-6 в остри и хронични активни плаки от мозъка на пациенти с МС. Факторът на туморна некроза α (обикновено съкратен като TNFα) е цитокин, участващ в системното възпаление, и е член на група цитокини, които стимулират реакцията в острата фаза на възпалението.

Дефекти на TNF са замесени в етиологията на болестта на Алцхаймер, рак, депресия и Множествена склероза. Тези познания дължим на постигнатото в областта на една сравнително нова наука, която изучава взаимодействията между централната нервна система (ЦНС) и имунната система – Психоневроимунология (PNI). Появата на депресия също зависи от действието на много голям брой невротрансмитери, които обикновено се освобождават от мозъка и изпълняват различни видове функции. По-специално, депресията се причинява от наличието на ниски нива на норепинефрин, серотонин или допамин. Известно е обаче, че депресията е лечимо заболяване. И лечението просто

цели да повиши нивата на серотонин в синапса

Повечето използвани лекарства са селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин, на английски Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs). След като пренесе съобщение, серотонинът обикновено се реабсорбира от нервните клетки (известно като повторно поемане). SSRIs действат като блокират (инхибират) обратното поемане, което означава, че повече серотонин е наличен за предаване на допълнителни съобщения между близките нервни клетки. Проучвания на екип от учени от Калифорнийски институт по поведенчески невронауки и психология, Феърфийлд, САЩ показват обещаващи резултати по отношение на имуномодулиращата роля на серотонин при пациенти с МС и неговите терапевтични приложения. Още през октомври 1999 г. е публикуван резултатът от сериозно проучване на

невропротективния ефект на нов серотонинов рецепторен агонист

(вещество, което напълно активира рецептора, към който се свързва) – BAY X3702, при исхемично увреждане на мозъка. BAY X3702  не е пуснат в търговската мрежа. Може би, защото от 1970 г. компанията Eli Lilly произвежда лекарството флуоксетин. То се предписва в цял свят за лечение на депресия вече повече от 50 години. В заключение бих искал да кажа:

„Серотонинът в мозъка упражнява невропротективен ефект“.

Това е един от тези невропротектори, които биха могли да спрат МС преди да настъпи етапът на невродегенерация, за което говорихме и в предишното интервю. Имам още една добра новина. Нашият организъм сам произвежда серотонин. Как? Лесно. Бих могъл да цитирам много чужди психолози и учени, но ето какво пише 30-годишният клиничен психолог Даниел Чутров.

„Серотонинът бива произведен от триптофан, но за да стане това триптофанът трябва да стигне до мозъка, а транспортерът, който го закарва там е същият, който транспортира и аминокиселините с разклонена верига (BCAA). Тоест двата вида аминокиселини (триптофан и различните видове BCAA) се конкурират. И именно тук влиза в употреба спортът…“.

Точно така! Редица проучвания показват, че увеличаването на производството на 5-HT произтича от физическата активност,  практикувана от много пациенти с диагноза МС, включително Матю Ембри. Това е неговия алтернативен начин на живот. Благодарение на Матю се говори за това, а благодарение на Психоневроимунологията имаме потвърждение и научно обяснение. Изследователите знаят, че

нашата ЦНС и имунната ни система могат да комуникират помежду си

но едва наскоро започнаха да разбират как го правят и какво означава това за нашето здраве. И двете системи произвеждат малки молекули и протеини, хормони и невротрансмитери, които могат да действат като пратеници между двете системи. Доказано е, че физическата активност стимулира производството на  серотонин. Невротрансмитер. Протектор на нервните клетки. Проучвания с мишки показват, че повишаването на нивата на 5-НТ може да причини имуномодулиращи ефекти и вероятно да забави скоростта на прогресиране на заболяването Експериментален Автоимунен Енцефаломиелит.


Вижте още: Същност на Множествената склероза

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Свързани публикации

Най-нови публикации