По-приятна сутрин? Как да си я осигурим?

За да имаме по-приятна сутрин, е достатъчно да променим част от навиците си и да положим минимални усилия. Разбира се, най-важна е настройката, която да ни помогне вместо да мразим сутрините си, да ги изпълваме с любов и вдъхновение. Да се чувстваме заредени за новия ден и да гледаме по-позитивно на нещата. Всичко това е не само възможно, но и препоръчително за всеки, за когото сутрините са тегави и неприятни. Ако и за вас е така, пробвайте да приложите тези няколко съвета за по-приятна сутрин.

Наспивайте се добре

Няма как да не започнем с този банален съвет, който обаче наистина е изключително важен. Ако не сме се наспали през нощта или сме спали неспокойно, няма как да сме ведри и позитивни на сутринта. Ето защо е хубаво да си лягаме по-рано, за да спим достатъчно дълго. За различните хора времето, за което се наспиват е различно. Естествено, всички сме чували и знаем, че трябва да спим минимум 8 часа.

Но има хора, на които 6 са напълно достатъчни, и други, на които им трябват поне 10, и дори 12 часа, за да се чувстват отпочинали  и обновени. Така че моят съвет е да слушате собственото си тяло и да се стараете да се съобразявате с вашия личен биологичен ритъм. Наистина продължителността на съня е много важна, но също толкова важно е и качеството му. Направете така, че да си осигурите условия за спокоен и непробуден сън, разбира се, ако това е възможно и доколкото е във вашия контрол.

Настройте си приятна аларма

Колкото и незначително да изглежда това на пръв поглед, звукът на алармата (в повечето случаи) е първото нещо, което чуваме, преди да се събудим. Алармите често са неприятни, дразнещи, дори изнервящи. За щастие, този показател е изцяло във ваши ръце.

За да имате по-приятна сутрин, си настройте приятна аларма!

Весела мелодия, любима песен или каквото друго решите, но не оставяйте отвратителния звук на традиционните аларми да ви дразни, и то още преди да сте отворили очи.

Станете малко по-рано

Често настройваме алармата си така, че да спим до последната възможна минута. Това обаче, вместо да е добро за нас, както сме свикнали да мислим, често се оказва точно обратното. Ставаме. Бързаме, за да не закъснеем за работа. Изпълняваме трескаво всички сутрешни порядки и действия. Чувстваме се напрегнати. Всички тези негативни усещания могат да изчезнат мигновено, ако просто станем малко по-рано. Това ще успокои нашата по-приятна сутрин и ще ни позволи дори да се поглезим с някои малки ритуалчета, носещи ни щастие и позитивна настройка за предстоящия ден.

Оставете телефона далече от себе си

За по-приятна сутрин и, разбира се, по-спокойна, не надничайте постоянно в телефона. Оставете го далече от себе си, докато  извършвате сутрешната си рутина. В противен случай, рискувате да се напрегнете, разтревожите, ядосате още от рано сутринта. Ранните съобщения и работни въпроси могат да почакат. Дайте си време да останете далече от тях поне половин час, след като станете от леглото.

Медитирайте

За да имате по-приятна сутрин и да се заредите с нужното спокойствие преди работа и всички действия в сутрешната рутина, останете още малко в леглото, след като сте се събудили. Достатъчно е да си подарите 5 или 10 минути, в които да помедитирате. Или просто да се фокусирате върху дъха си, без да мислите за това, което ви предстои през днешния ден. Отпуснете се! Затворете очи или останете с отворени, за да не заспите отново, и дишайте! Дълбоко, с диафрагмата, като се стремите издишванията ви да са по-продължителни и бавни от вдишванията.

Правете упражнения

Тази препоръка е изключително досадна за 90% от хората. Но какво би станало, ако вместо да я приемаме като нещо неприятно, просто си позволим малко непринудени действия, които да разбудят и раздвижат тялото ни. Можете да направите няколко леки упражнения, дори докато сте още в леглото. Без напрежение, без задължение, без нечии наставления. Правете каквото ви е приятно и ви носи само удоволствие и усмивки. Дори плавни разтягания в леглото, вдигане на краката или каране на колело във въздуха, докато си лежите, биха свършили чудесна работа.

Вземете си душ

Тази стъпка е препоръчителна не само за да се чувстваме чисти, но и за да бъдем свежи още от сутринта. Водата действа успокояващо на нервната система, но и зареждащо, освежаващо. Сякаш се прераждаме с всеки взет душ или вана (но за вана едва ли имате време сутрин преди работа).

Поглезете се

За да се почувствате добре, осъществявайки плановете за вашата по-приятна сутрин, е добре да включите и тази препоръка – Поглезете се! Независимо дали ще изберете да изпиете сутрешното си кафе на спокойствие и тишина, да гледате забавни клипчета в мрежата, или каквото друго повдига настроението ви и ще ви накара да се заредите за предстоящия ден – направете го! Поглезете се по вашия уникален и специален начин.

Слушайте музика

Често не се сещаме, че можем да си пуснем музика, докато се оправяме за работа. А трябва! Музиката определено ни зарежда позитивно и повишава настроението ни. Пускайте си радио или личния ви плейлист с избрани от вас любими песни, докато се приготвяте сутрин.

Направете план за предстоящия ден

Вземете лист хартия и нещо за писане и направете списък на задачите, които искате да свършите през деня. Още по-добре би било  да правите този списък със задачи още от предишната вечер. Също така да си подготвите (изберете) облеклото за следващия ден още от вечерта, вместо да се чудите какво да облечете на сутринта, което неминуемо ще изяде част от така ценното ви сутрешно време. Четейки списъка със задачи, маркирайте най-важната и неотложната с цифра 1. Номерирайте по степен на важност и останалите планирани дейности в списъка. Придържайте се към него през деня, като изпълнявате задачите от най-важната към по-маловажните.

Закусете

Мнозина от нас пропускат тази препоръка и излизат от вкъщи без да са хапнали преди това. Но здравословната закуска е силно препоръчителна по много причини. От една страна тя ще ви даде енергия. Ще ви спаси от чувството на глад и ще нормализира нивата на кръвната ви захар. Освен това изследвания показват, че здравословната закуска, рано сутрин, подобрява краткосрочната памет и ви помага да се концентрирате по-интензивно и за по-дълго време. Така че не забравяйте да хапнете нещо, преди да тръгнете за работа. Вероятно още в първите дни ще усетите разликата и това ще ви хареса!


Вижте още: Да се грижиш за себе си не те прави егоист

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Свързани публикации

Най-нови публикации