Болните хора имат нужда да бъдат чути

Болните хора, особено когато говорим за тези с хронични заболявания, са една специална част от обществото. Те някак си все остават нечути, неразбрани, не достатъчно видими и важни за обществото, не достатъчно обгрижени. Винаги съм казвала, че болните хора, освен от фармакологично лечение, имат нужда и от професионална психологична, а понякога и психиатрична, помощ. Те ежедневно  се борят с физическите трудности, породени от болестта. Но другият, не по-малко съществен аспект, е, че

психиката и душите на болните хора също страдат

Понякога психическите рани са дори по-дълбоки от физическите. Това се потвърждава и от практиката ми като Лайф Коуч. Често работя с хора с Множествена склероза (МС) и други заболявания, които ме търсят по различни причини. Едни имат нужда просто да поговорят с някого, знаейки, че той ще ги разбере (тъй като и аз съм една от тях – имам диагноза МС). Други искат да си поплачат на воля пред някого, усещайки, че този човек им съчувства и не възнамерява да ги спира или да ги съди за проявената „слабост“. Трети търсят конкретна информация, мнение или чисто практически съвети за живота с болестта и приемането на настъпилите обстоятелства. Търсят ме и роднини на болните хора, защото не знаят как да се държат адекватно с тях и как да им помогнат.

Много приятели ме питат

„Защо се натоварваш с проблемите на болните хора?“

пък и на здравите, които търсят твоята помощ. Отговорът ми е много прост –

защото те и техните чувства и проблеми ме вълнуват

Защото мога търпеливо да ги изслушам, да „вляза в техните обувки“ и наистина да ги разбера. Но това не е единствената цел на практиката ми като Лайф Коуч. Чрез разговорите, които провеждам с моите клиенти, заедно се стремим да успокояваме, подобряваме, развиваме и ощастливяваме тяхното ежедневие и техния живот като цяло. Да подобрим с малки стъпки качеството им на живот и в крайна сметка да постигнем големи резултати. Предавам им своите знания, усвоени практики и техники за справяне с проблемни ситуации, важни уроци и проверени методи, които смятам, че могат да са им от полза в живота занапред.

болните хора
Болните хора (и много от здравите) страдат от различни психически разстройства.

Лайф Коучингът не е бърборене на празни приказки

Това, което споделят с мен и болните хора, които ме търсят, и здравите, които са изправени пред някакъв проблем, е важна информация, която заедно започваме да анализираме. Търсим проблемните точки и създаваме планове за справяне с тях.Или пък градим планове и стратегии за развитие на техния личен и професионален живот.

Това, което е важно да се знае, е, че прогресът от практиката е изцяло в ръцете на клиента. Заедно градим стратегии за по-щастливо бъдеще, но нужните за осъществяването им действия или промени, трябва да бъдат направени от търсещия помощ човек. Понякога, за съжаление,  подобна  инициативност и желание за действие са неприсъщи за болните хора. А понякога и за тези, които нямат здравословен проблем. Някои хора се чувстват

неразбрани, отчаяни, потиснати, разтревожени, депресирани

Когато усетя нужда, препращам моите клиенти и към други специалисти. Психолози или психиатри, защото всичко, което правя, го правя в името на човека отсреща. Той е най-важен. При болните хора често се отключват различни психически състояния, които наистина трябва да бъдат третирани по-сериозно.

Истината е, че всеки от нас в даден момент от живота си има потребност от човек, на когото може напълно да се довери. Някой, с когото да сподели всичко, което го притеснява или вълнува. И заедно с този човек да търси решения за появилите се в живота му проблеми и проблемни ситуации. Или пък да създават заедно планове за личната му и професионална реализация.

Бих се радвала, ако решите да ми се доверите и да ПОГОВОРИТЕ С МЕН. Надявам се да съм точният човек за вас и заедно да сътворим една нова по-добра реалност за вас.

Ако искате да се свържете с мен, можете да го направите по някой от посочените тук начини.


Вижте още: Прекаралите COVID-19 развиват тревожност

Коментари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Свързани публикации

Най-нови публикации